Coraz więcej win z portugalskiego Tejo pojawia się na półkach polskich sklepów. W 2016 r. aż 12 producentów z tego regionu zaprezentuje swoje nowości na targach EuroGastro (6-8 kwietnia). Tydzień później zjawią się osobiście na specjalnym spotkaniu dla branży HoReCa w Warszawie (14 kwietnia 2016 r., rejestracja tutaj. Planowane są także degustacje w Krakowie, Wrocławiu i Gdańsku.
Region Tejo znajduje się w samym sercu Portugali i jest jednym z najstarszych obszarów produkujących wina w kraju. Swoją nazwę zawdzięcza najdłuższej na Półwyspie Iberyjskim i zarazem najważniejszej w Portugalii rzece Tag (portugalska nazwa – Tejo). Jej obecność zapewnia doskonałe warunki do uprawy winorośli oraz produkcji różnych gatunków wina. Średnia, roczna temperatura waha się tutaj od 15,5°C do 16,5°C.
Okiem eksperta
TEJO nazywane jest „ogrodem Portugalii”. Jak okiem sięgnąć znajdują się tu uprawy przeróżnych roślin i hodowle zwierząt, ale winorośl gra tu ogromną rolę, rosnąc na jednej z trzech kategorii podłoża: campo, bairro i charneca. Białe wina z tej części Portugalii to wciąż głównie krągłe, owocowe Fernao Pires i rześkie, cytrusowe Arinto. W czerwieni pierwsze skrzypce grają Castelao i Trincadeira, wspierane przez Aragonez i Touriga Nacional. Obydwie barwy uzupełniają czasem a w obydwu kolorach swoje pięć groszy dorzucają międzynarodowe szczepy z francuskiej ziemi. Wina z TEJO to typowe wina południa i gorącego klimatu. Białe są krągłe, owocowe i bardzo orzeźwiające, a czerwone szczodre,intensywne i gładkie, czyli dokładnie takie, jakie lubimy w Polsce, co potwierdzają różne badania o naszych wyborach przy sklepowych półkach – twierdzi Tomasz Kolecki, wybitny sommelier i znawca regionu TEJO.
Winiarskie tradycje
W regionie Tejo prężnie działa ponad 80 winnic. Większość z nich to plantacje rodzinne, za którymi stoi doświadczenie kilku pokoleń. Wielu producentów zachowało tradycyjne metody zbioru i przetwarzania winogron. Dzięki temu w okresie zbiorów można usłyszeć lokalne pieśni ludowe, śpiewane przez kobiety zbierające dojrzałe kiście, a także obejrzeć „taniec w winie”, czyli tradycyjny sposób ugniatania winogron stopami. Innym elementem kultury winiarskiej regionu Tejo, który pozostaje niezmienny od kilku wieków, jest wykorzystywanie naturalnych korków do uszczelniania butelek. Pochodzą one głównie z lasów porastających suche i gorące obszary Portugalii. W samym regionie Tejo rośnie ponad 30 000 ha lasów dębu korkowego.